Japońska mąka ryżowa

Ryż od lat znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Stanowi urozmaicenie codziennej diety i ciekawą alternatywę dla makarony, czy też ziemniaków.

Ryż też jest po prostu smaczny i można wykorzystywać go na wiele sposób. Dobrze wiedzieć, że z ryżu produkuje się także mąkę.

Tak samo jak ryż – można kupić mąkę ryżową białą oraz zdrowszą wersję – brązową. Choć najbardziej doceniana w Japonii i Chinach – coraz częściej znajdujemy ją na sklepowych półkach europejskich krajów.

Stosują są zwłaszcza osoby ceniące zdrowy styl życia i będące na diecie. Jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej zwłaszcza dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu – glutenu w niej nie znajdziesz.

Osoby chore na celiakię nie muszą rezygnować z pieczywa – wystarczy upiec takie na bazie mąki ryżowej. Będzie także bardzo smaczne, a przede wszystkim zdrowe i nie wywoła żadnej niepożądanej reakcji, jak na przykład alergia.

Mąka ryżowa nadaje się do różnych deserów, a także naleśników i innych dań na słodko – podobnie jak ryż, ma lekko słodki posmak.