Czasem trudno wyobrazić sobie życie bez mąki. Dla osób lubiących gotować mąka to niemal podstawa każdego dania, zwłaszcza pysznych ciast.

Co jeśli ktoś cierpi na nietolerancję glutenu? Jest na to sposób. Na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów mąki, w tym wiele mąk bez glutenu.

Jedne są bardziej wyraziste, inne mniej – ważne jednak, że są. Ciekawą alternatywą mąki pszennej jest mąka gryczana, którą stosują nie tylko osoby cierpiące na celiakię, ale wszystkie ceniące sobie ciekawy smak gryki.

Mąka gryczana smakuje podobnie jak kasza – nie każdy ją lubi, ale każdy docenia jej wyjątkowy, głęboki smak. Jest doceniana w różnych zakątkach świata.

W Polsce wykorzystywana jest zwłaszcza do wypieków pysznego pieczywa. Nadaje się też do produkcji domowego makaronu, który będzie wyróżniał się interesującym smakiem i zapachem.

Fantastycznie nadaje się do tradycyjnych, rosyjskich blinów podawanych najlepiej z wysokiej jakości kawiorem. Mąka gryczana bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z daniami wytrawnymi, w tym z mięsami – dobrze podkreśla ich smak i daje niesamowity aromat.