Życie bez glutenu jest ostatnimi czasy bardzo modne. Co rusz słyszymy o osobach świadomie rezygnujących z glutenu.
Powodów, dla którego to robią jest mnóstwo. Ile osób rezygnujących z glutenu, niemal tyle argumentów za wyeliminowaniem go z diety.
Na gluten uczulonych jest mnóstwo osób – nietolerancja go jest bardzo poważna w skutkach. Jednak choroby i złe samopoczucie to nie jedyne powody, dla których ludzie decydują się a odrzucenie żywności z dodatkiem glutenu.
O ile na ten poważny krok decyduje się alergik jest to zrozumiałe, ale coraz częściej decydują się na to osoby nie uczulone. Gluten można zastąpić innymi składnikami, jednak wymaga to pracy – jest on obecny w wielu produktach codziennego użytku.
Ci, którzy od lat są na diecie bezglutenowej, odrzucili mąkę pszenną i jej przetwory – chwalą sobie tę decyzję. Mówią, że są zdrowsi i czują się dużo lepiej niż kiedyś.
Trend jest stosunkowo młody, dlatego potrzeba czasu aby stwierdzić, czy takie rozwiązanie jest zdrowe i bezpieczne dla naszego organizmu.
Polacy gotują
Przyjemności w kuchni
Co gotować, żeby było smacznie i interesująco?