Przygotowanie wywaru dla wielu osób kojarzy się tylko i wyłącznie z wykorzystaniem mięsa, jednak jak się okazuje nie jest to jedyny sposób na stworzenie smakowitej zupy. Bowiem na rynku dostępne są kostki rosołowe, które można dodać do wrzątku, jednak bardziej dietetycznym i zdrowym sposobem jest wykorzystanie samych warzyw.

Zupa będzie wtedy mniej tłusta, a zatem ograniczona kalorycznie, ale nad zdrowa, bo z zawartością samych witamin, których będzie tutaj nieco więcej, co oczywiście wynika z konieczności zastosowania odrobiny większej ilości warzyw. Drugim sposobem na zamienienie mięsnego wywaru jest wykorzystanie drogocennych, smakowitych ryb, które doskonale nadają się do tego celu.

Przygotowanie rybnego rosołu, to nie tylko kolejna inna niż wszystkie zupa, ale także doskonała dawka cennych witamin i źródło niezbędnych do życia tłuszczy i kwasów, których nie brakuje w tych składnikach. Niemniej jednak w takim przypadku warto zastosować jeszcze aromatyczne warzywa, jak seler, czosnek, cebulę, które dodadzą wyjątkowego smaku.