Jak to mówią, co kraj to obyczaj, więc również w temacie kulinarnym, każde z państw ma swoje znane, tradycyjne potrawy. Chociażby same zupy możemy spotkać w różnych postaciach, wersjach, a także nietypowych połączeniach. Współcześnie dostęp do Internetu, większe możliwości wyjazdów oraz migracje ludności powodują, że mamy możliwość nie tylko przeczytania o nich, ale także posmakowania i samodzielnego ich wykonania. Oczywiście wszystkim znany rosół oraz pomidorowa to klasyk polskiej kuchni, natomiast z pozostałymi możemy mieć problem, by je odpowiednio dopasować.

Jak się okazuje wiele z zup, jakie spożywamy od lat, ma swoje inne korzenie. Chociażby pożywna, gęsta i bogata w składniki zupa gulaszowa jest tradycyjną wersją węgierskiej kuchni. Chłodnik, który schładza w upalne dni, w wersji z pomidorów, cebuli, papryki oraz ogórków, wywodzi się z Hiszpanii. Można by tak wypisywać wiele przykładów, a nie starczyłoby kartki, co potwierdza tylko tezę, że zupy to potrawa, którą kocha cały świat.