Smakowita mąka gryczana

Czasem trudno wyobrazić sobie życie bez mąki. Dla osób lubiących gotować mąka to niemal podstawa każdego dania, zwłaszcza pysznych ciast.
Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi
Co jeśli ktoś cierpi na nietolerancję glutenu? Jest na to sposób. Na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów mąki, w tym wiele mąk bez glutenu.
Przeczytaj również: Kurs gotowania a spotkanie towarzyskie
Jedne są bardziej wyraziste, inne mniej – ważne jednak, że są. Ciekawą alternatywą mąki pszennej jest mąka gryczana, którą stosują nie tylko osoby cierpiące na celiakię, ale wszystkie ceniące sobie ciekawy smak gryki.
Przeczytaj również: Kursy gotowania w telewizji
Mąka gryczana smakuje podobnie jak kasza – nie każdy ją lubi, ale każdy docenia jej wyjątkowy, głęboki smak. Jest doceniana w różnych zakątkach świata.
W Polsce wykorzystywana jest zwłaszcza do wypieków pysznego pieczywa. Nadaje się też do produkcji domowego makaronu, który będzie wyróżniał się interesującym smakiem i zapachem.
Fantastycznie nadaje się do tradycyjnych, rosyjskich blinów podawanych najlepiej z wysokiej jakości kawiorem. Mąka gryczana bardzo dobrze sprawdza się w połączeniu z daniami wytrawnymi, w tym z mięsami – dobrze podkreśla ich smak i daje niesamowity aromat.