Zboża – możesz jeść, ale uważaj!

Całkowite wyeliminowanie zbóż z diety bezglutenowej nie przynosi niczego dobrego, jest więc niezdrowe. Ale jak osoby cierpiące na celiakię mogą spożyć produkty zbożowe, przecież zawierają gluten? Zboża to nie tylko znane nam z rodzimego podwórka owies, żyto czy też pszenica.
Przeczytaj również: Jak przygotować się do zdjęcia pantomograficznego?
Ile zakątków świata, tyle rodzajów zbóż. Co więcej, są bez problemu dostępne na naszym lokalnym rynku? Ba! Niemal w każdym spożywczym sklepie, a już na pewno w lokalu ze zdrową żywnością.
Przeczytaj również: Jakie są najnowsze trendy w zabiegach na twarz?
Wystarczy chwilę się zastanowić… Pierwsze co, to ryż. Tak, ryż to także zboże – tylko, że z innego kontynentu.
Przeczytaj również: Jak prawidłowo dobrać rozmiar ubrania koszarowego?
Kto z nas ryżu nie lubi? Może występować pod postacią sypką – jesz go w sposób tradycyjny, jak kaszę. Lub też kupić zdrową mąkę ryżową.
Takich produktów jest mnóstwo, jak na przykład polecana szczególnie dzieciom komosa ryżowa. Można z niej wyczarować naprawdę fantastyczne desery.
Kolejne zboża to sorgo oraz bardzo popularny sezam. Zbóż bez glutenu jest naprawdę wiele, wystarczy poczytać, poszukać.
Mąki wyprodukowane z nich z powodzeniem zastąpią w kuchni tradycyjną, pszenną.