Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy warto być uczestnikiem kursu gotowania
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy warto być uczestnikiem kursu gotowania

Cóż można powiedzieć podsumowując temat kursów dotyczących nauki gotowania? Do jakich wniosków można dojść zastanawiając się nad sensem uczestnictwa w takowym szkoleniu? Czy uznamy je za coś potrzebnego czy też całkowicie zbędnego? Czy znajdziemy czas i chęci, aby skorzystać z takowej propozycji? Za

Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi

Ponieważ kulinaria, dania i potrawy podlegają także zasadom mody, to także w tym zakresie możemy zauważyć pewną tendencyjność czy też topowość. Gdy na naszych stołach coraz częściej zaczęły pojawiać się przywiezione z innych stron świata potrawy, jak na przykład sushi czy też sajgonki, pojawiło się

Kursy gotowania w telewizji
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kursy gotowania w telewizji

Ponieważ w każdym z naszych domów znajduje się telewizor, jego programy nie są nam obce i ich dostępność naprawdę bardzo dobra i łatwa, a jednocześnie potrzeby społeczne i zainteresowania kulinarne społeczeństwa duże, dlatego też producenci telewizyjni, większości programów komercyjnych starali się

Zupy ze wszystkich zakątków świata
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zupy ze wszystkich zakątków świata

Jak to mówią, co kraj to obyczaj, więc również w temacie kulinarnym, każde z państw ma swoje znane, tradycyjne potrawy. Chociażby same zupy możemy spotkać w różnych postaciach, wersjach, a także nietypowych połączeniach. Współcześnie dostęp do Internetu, większe możliwości wyjazdów oraz migracje lud

Przyjemności w kuchni
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przyjemności w kuchni

Gotowanie to nie tylko przyjemność, ale i sztuka. Kiedyś tylko zawodowi kucharze się tytułowali niekiedy artystami. Dziś ta dziedzina jest o wiele bardziej liberalna. Widać ile kulinarnych blogów powstaje, ile w telewizji jest autorskich programów o gotowaniu, ile się na ten temat pisze. Ludzie lubi

Japońska mąka ryżowa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Japońska mąka ryżowa

Ryż od lat znany jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Stanowi urozmaicenie codziennej diety i ciekawą alternatywę dla makarony, czy też ziemniaków.Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi Ryż też jest po prostu smaczny i można wykorzystywać go na wiele sposób. Dobrze wiedzieć,

Kurs gotowania a spotkanie towarzyskie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kurs gotowania a spotkanie towarzyskie

Czas wolny, no cóż jak zawsze mamy go za mało. Ponieważ jest tego czasu tak niewiele staramy się wykorzystać każdą jego minutę w sposób właściwy tak, aby nie została zmarnowana. Organizujemy wyjazdy, spotkania rodzinne czy też towarzyskie, wspólne wyjścia, kolacje czy też kino.Przeczytaj również: Ku

Wywar w wersji jarskiej
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wywar w wersji jarskiej

Przygotowanie wywaru dla wielu osób kojarzy się tylko i wyłącznie z wykorzystaniem mięsa, jednak jak się okazuje nie jest to jedyny sposób na stworzenie smakowitej zupy. Bowiem na rynku dostępne są kostki rosołowe, które można dodać do wrzątku, jednak bardziej dietetycznym i zdrowym sposobem jest wy

Prażone migdały, pieczony czosnek, smażone grzanki
Gastronomia, artykuły spożywcze

Prażone migdały, pieczony czosnek, smażone grzanki

Zupy o kremowej konsystencji to w ostatnich latach bardzo popularna potrawa, która często spotykana jest na salonach i w eleganckich restauracjach.Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi Dlatego kojarzy się nam z czymś wytwornym i wyjątkowym pod każdym względem, a już na pewno s

Kurs gotowania dla pracowników mojej firmy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Kurs gotowania dla pracowników mojej firmy

Wspólne kursy kulinarne, wspólne doświadczenia wynikające z faktu gotowania potraw mogą naprawdę pomóc pracownikom w scaleniu osób, przecież o różnych osobowościach, potrafią także pokazać liderów grupy i zależności między nimi.Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi Baczny obse

Trend na żywność bezglutenową
Gastronomia, artykuły spożywcze

Trend na żywność bezglutenową

Życie bez glutenu jest ostatnimi czasy bardzo modne. Co rusz słyszymy o osobach świadomie rezygnujących z glutenu.Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi Powodów, dla którego to robią jest mnóstwo. Ile osób rezygnujących z glutenu, niemal tyle argumentów za wyeliminowaniem go z

Co gotować, żeby było smacznie i interesująco?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co gotować, żeby było smacznie i interesująco?

Ostatnio przyznać się, że się spędziło ileś godzin w kuchni to wcale nie jest wstyd. Bardzo wiele osób gotuje. Gotują kobiety, ale gotują także panowie. Jest bardzo wiele kulinarnych programów telewizyjnych oraz kulinarnych blogów prowadzonych przez osoby w różnym wieku. Kuchnia stała się coraz bard

Co lubimy jeść i przyrządzać?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co lubimy jeść i przyrządzać?

Polacy od jakiegoś czasu nieustannie gotują. Gotowanie stało się niezwykle ważnym elementem życia Polaków i robią to chętnie i z pomysłem. Kiedyś nie wszystkie interesujące składniki były u nas dostępne, więc kuchnia była o wiele uboższa. Do tego bardzo wiele składników kiedyś było zapomnianych, nie

Smakowita mąka gryczana
Gastronomia, artykuły spożywcze

Smakowita mąka gryczana

Czasem trudno wyobrazić sobie życie bez mąki. Dla osób lubiących gotować mąka to niemal podstawa każdego dania, zwłaszcza pysznych ciast.Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi Co jeśli ktoś cierpi na nietolerancję glutenu? Jest na to sposób. Na rynku znajdziemy mnóstwo rodzajów

„Może zawierać śladowe ilości glutenu”
Gastronomia, artykuły spożywcze

„Może zawierać śladowe ilości glutenu”

Czy każdy produkt, który z pozoru wydaje się być bez glutenu faktycznie taki jest? Kupujesz produkt, wnikliwie czytasz skład. Wszystko się zgadza, glutenu nie ma.Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi Wracasz do domu, przygotowujesz obiad, zjadasz go… i zaczynasz się źle czuć.

Szumowina – dobra czy zła?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szumowina – dobra czy zła?

Podczas wstępnego gotowania mięsa, już zanim zaczniemy dodawać warzywa, na powierzchni przygotowanego roztworu gromadzi się piana.Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi Wiele osób uważa, że to wina nie świeżego mięsa, konserwantów, czy innych dodatków, co całkowicie zaburza nas

Czy da się oszczędzić na jedzeniu?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy da się oszczędzić na jedzeniu?

Jedzenie to aspekt życia z jednej strony bardzo przyjemny, dostarczający szereg pozytywnych emocji i wrażeń. Z drugiej strony okazuje się być drogi po zastanowieniu, przez co wiele rodzin łapie się za głowy. Wszystko jednak zależy od tego w jaki sposób prowadzimy gospodarstwo domowe oraz czy zakupy

Między tradycją a nowoczesnością w kuchni
Gastronomia, artykuły spożywcze

Między tradycją a nowoczesnością w kuchni

Kulinaria to niezwykle rozległy temat. O gotowaniu można bardzo dużo mówić, bardzo dużo pisać, a także bardzo dużo czasu poświęcać mu w praktyce. To ostatnie ma miejsce coraz częściej. Polacy dużo gotują i bardzo lubią to robić.Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi Gotują dla

Polacy gotują
Gastronomia, artykuły spożywcze

Polacy gotują

Polacy nie tylko gotują ostatnio na potęgę, ale i gotować niezwykle lubią. Bardzo wiele osób w naszym kraju jeśli nie prowadzi kulinarnego bloga to przynajmniej zaprasza od czasu do czasu znajomych na przyjęcia, gdzie serwuje im przygotowane przez siebie potrawy. To ostatnio bardzo popularny sposób

Zboża – możesz jeść, ale uważaj!
Gastronomia, artykuły spożywcze

Zboża – możesz jeść, ale uważaj!

Całkowite wyeliminowanie zbóż z diety bezglutenowej nie przynosi niczego dobrego, jest więc niezdrowe. Ale jak osoby cierpiące na celiakię mogą spożyć produkty zbożowe, przecież zawierają gluten? Zboża to nie tylko znane nam z rodzimego podwórka owies, żyto czy też pszenica.Przeczytaj również: Kursy

Mrożone warzywa – drogocenny dodatek do zup
Gastronomia, artykuły spożywcze

Mrożone warzywa – drogocenny dodatek do zup

Niestety nie zawsze mamy swój przydomowy ogródek, w którym znajdziemy naturalne warzywa, ale też nie posiadamy zbyt dużo miejsca w zamrażalniku, by je tam pomieścić.Przeczytaj również: Kursy gotowania, czyli jak zrobić sushi Dlatego nie pozostaje nam nic innego, jak wykorzystanie aktualnie dostępny