Ostatnio przyznać się, że się spędziło ileś godzin w kuchni to wcale nie jest wstyd. Bardzo wiele osób gotuje. Gotują kobiety, ale gotują także panowie. Jest bardzo wiele kulinarnych programów telewizyjnych oraz kulinarnych blogów prowadzonych przez osoby w różnym wieku. Kuchnia stała się coraz bardziej interesująca.

Jakie potrawy warto więc gotować? Jaka kuchnia jest bardziej na czasie? Ta klasyczna, tradycyjna, czy może nowoczesna, bardziej egzotyczna? Tak naprawdę na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Każda z tych tradycji kulinarnych i każdy z tych sposobów na gotowanie ma swoich zwolenników i jest na nie miejsce na naszych stołach. Podczas świąt wybieramy jednak kuchnię klasyczną. To kwestia przyzwyczajenia, siły tradycji. Nie wyobrażamy sobie Wigilii bez karpia, barszczu czy makowca.

Zaś jeśli chodzi o nasze codzienne menu jesteśmy w stanie otworzyć się trochę, poeksperymentować i zadbać o to, aby na co dzień towarzyszyła nam kuchnia nowoczesna. Tak naprawdę też da się je połączyć, choćby poprzez modyfikowanie starych przepisów czy też wrzucanie tradycyjnych składników do potraw współczesnych. Bardzo wielu kucharzy, czy to zawodowych czy też amatorów, lubiących kulinarne eksperymenty balansuje między kuchnią tradycyjną a nowoczesną, między klasyką a współczesnością. Wychodzą z tego ciekawe zestawienia i niezwykłe smaki. Jesteśmy coraz bardziej otwarci i coraz więcej składników mamy do dyspozycji.

Nie możemy wręcz uwierzyć, że gdy chodziliśmy do szkoły czy przedszkola w kółko jedliśmy te same pięć potraw.