Polacy od jakiegoś czasu nieustannie gotują. Gotowanie stało się niezwykle ważnym elementem życia Polaków i robią to chętnie i z pomysłem. Kiedyś nie wszystkie interesujące składniki były u nas dostępne, więc kuchnia była o wiele uboższa. Do tego bardzo wiele składników kiedyś było zapomnianych, nie korzystało się z nich, a dziś znów stały się modne. Podobnie, jak pewne dawne przepisy kulinarne.

Tak, zdecydowanie okazuje się, że kuchnia jest teraz czymś rozwijającym się. Niezwykle interesujące wydaje się obecnie zderzenie między kuchnią klasyczną a nowoczesną. Bowiem w wielu restauracjach i barach podaje się miks potraw inspirowanych tradycją z tymi bardziej nowoczesnymi. Kuchnia klasyczna nadaje nowego wymiaru kuchni nowoczesnej, zaś kuchnia nowoczesna sprawia, że kuchnia klasyczna jest ciekawsza. Często inspirujemy się potrawami z całego świata, gdy przygotowujemy w domu posiłki.

I to świadczy o naszej nowoczesności, ale zdarza nam się dodawać przypraw z kuchni tradycyjnej, bądź bazować na klasycznych przepisach. Często też znajdujemy babcine przepisy, bądź takie, które znamy ze starych książek kucharskich, ale urozmaicamy je dodając produkty bardzo nowoczesne. To sprawia, że przygotowywane przez nas potrawy są ciekawe i smaczne. Kiedyś wydawało nam się, że smaki są bardzo konkretne, że nie można szaleć zestawiając niektóre produkty ze sobą. Dziś wiemy, że wszystkie chwyty są dozwolone, a najwięksi szefowie kuchni nie zamykają się na eksperymenty.