Całkowite wyeliminowanie zbóż z diety bezglutenowej nie przynosi niczego dobrego, jest więc niezdrowe. Ale jak osoby cierpiące na celiakię mogą spożyć produkty zbożowe, przecież zawierają gluten? Zboża to nie tylko znane nam z rodzimego podwórka owies, żyto czy też pszenica.

Ile zakątków świata, tyle rodzajów zbóż. Co więcej, są bez problemu dostępne na naszym lokalnym rynku? Ba! Niemal w każdym spożywczym sklepie, a już na pewno w lokalu ze zdrową żywnością.

Wystarczy chwilę się zastanowić… Pierwsze co, to ryż. Tak, ryż to także zboże – tylko, że z innego kontynentu.

Kto z nas ryżu nie lubi? Może występować pod postacią sypką – jesz go w sposób tradycyjny, jak kaszę. Lub też kupić zdrową mąkę ryżową.

Takich produktów jest mnóstwo, jak na przykład polecana szczególnie dzieciom komosa ryżowa. Można z niej wyczarować naprawdę fantastyczne desery.

Kolejne zboża to sorgo oraz bardzo popularny sezam. Zbóż bez glutenu jest naprawdę wiele, wystarczy poczytać, poszukać.

Mąki wyprodukowane z nich z powodzeniem zastąpią w kuchni tradycyjną, pszenną.